Økologi og dyrevelfærd

Kan jeg ikke bare spise økologisk kød?
Mange tænker, at økologisk kød kommer fra dyr, der lever gode liv og dør en smertefri død. Men der er langt fra det idylliske billede af dyr på marken til virkelighedens intense produktion. Faktisk er forskellen på konventionelt og økologisk landbrug ikke særlig store.

Snapseed
Men økologsik mælk, æg og kød koster jo mere, så det må jo være bedre?
Lad dig endelig ikke narre af de høje priser på økologiske æg, for at tage et konkret eksempel. Landmanden får ikke de ekstra penge, som du giver for økologi. “Faktisk er det butikkerne og pakkerierne, der tjener mest på øko-bevidste kunders velvilje. Det koster nemlig kun 50 øre mere pr. styk for økologisk æg frem for konventionelle” (Politikken, 2009).
“En fersk burkylling koster omkring 40 kroner, mens en øko-kylling fra Rose Poultry koster 135 kroner. En forskel på 95 kroner. Men landmanden får kun omkring 25 kroner ekstra for sin økologiske kylling. Ifølge Landscenteret Fjerkræ, der er en del af Dansk Landbrugsrådgivning, er ’noteringen’ – markedsprisen for kyllinger – i øjeblikket 5,15 kroner for et kilo burkylling mod 19 kroner pr. kilo for en øko-kylling. Den økologiske kylling ender med at blive så meget dyrere, blandt andet fordi den er 63 dage gammel, når den slagtes. Burkyllinger er slagtemodne på blot 35 dage (40, nu). Omkostninger til øko-foderet bliver mere end dobbelt så højt” (Politikken, 2009)

Når det kan gøres kærligt, hvorfor så ikke gøre dette? Hvis du vil have æg…så få dig nogle høns, lev med dem, pas godt på dem, elsk dem, og put ikke en økse i halsen på dem. Respekter dem, og deres liv. Hvis du ikke har mulighed for at have høns – så begynd, i stedet for at spise æg hver uge, at undre dig over hvorfor du så i alverden kan få æg, ligesom de andre evt.1,9 millioner mennesker i samme by som dig, som heller ikke kan have høns, og også gerne vil have æg hver uge. For her sker der en kvantitativ tilgang til at fremskaffe jer de mange æg, det nu kræver, for at tilfredsstille jer som kunder. Det er dér, det i mine øjne falder fuldstændig fra hinanden, for jeg mener ikke at dyr bør behandles som produkter, hvor de ses på som penge produktion – men som levende væsner der som alle ønsker et godt liv.

Det sker altså langt fra på en romantisk måde, når vi vælger at købe os til animalske produkter – fremfor hvis man selv havde høns, man fik æg fra. Så vi kan gøre dyrene og miljøet den tjeneste at overveje vores forbrug og behov, og tilpasse os, så lidelser og miljøbelastninger formindskes – i stedet for at støtte dette.

Her ser du et billede af en gris blive kastreret uden bedøvelse……det gør ondt! Som du kan se sker dette både i konventionel og økologisk landbrug. Grisene spændes ofte fast mens dette udføres, hvor de spræller så meget de nu kan og skriger enormt højt, pga. smerte. Der tages her hensyn til arbejderne, som ofte har høreværn på når dette udføres pga. den høje lyd grisene frigiver ved smerten, vi mennesker påfører dem i landbruget.
inddafadsfex
Selvom dyrene overlever industrilandbrugene og transportene, bliver de alle slagtet i sidste ende – uanset om de er opdrættede i dyrefabrikker eller som fritgående dyr. Her er et billede der illustrerer godt, at selvom selve døden er hurtig, så er det bestemt ikke behageligt. Dyrene ved allerede hvad der skal ske, og bliver tvunget til at gå deres død i møde, i slagterhuse med ensrettede veje mod døden, som det eneste endestop. Alle med vel fungerende øjne, vil kunne genkende frygten i dyrenes øjne, og lyde i et slagterhus – besøg et hvis du er i tvivl.
imadafadfdges
Den hårdhændede behandling på industrilandbrugene, under transport og på slagerietr, skader mange dyr. F.eks. slagtes ca. 22 mio. grise årligt i Danmark, hvoraf ca. 8 mio. får sygdomsbemærkninger på slagteriet.
Dyreetisk råd bemærker at “ved bedøvelse af slagtekyllinger og ænder forekommer det jvnligt, at dyr kommer op af bedøvelseskarret tilsyneladende ved fuld bevidsthed.” Der er betydelig diskussion om hvorvidt bedøvelse gør fuglene bevidstløse. Det er muligt, at stødet blot er en “voldsom smertefuld oplevelse”.
19
Danske dyrelægers fragtidskrift beskriver at bedøvelse af fjerkræ i elektrisk vandbad med efterfølgende automatisk overskæring af dyrenes hals er problematisk “…idet nogle af dyrene kan passere forbi uden at være ordenligt stukket, således at de ikke afbløder og dør, men vågner op inden de nedsænkes i skolde-karret”. Således bliver dyr kogt levende.

Det tager 25 minutter at gøre en levende tyr til bøffer i det moderne slagteri, hvor Ramon Moreno arbejder. Kvæget skulle være dødt, når det kommer til Moreno. Men alt for ofte er det levende. “De blinker. De laver lyde”, siger han stille. “Hovedet bevæger sig, øjnene er åbne og kigger rundt.”
Alligevel skærer Moreno, på dårlige dage, i dusinvis af dyr som når frem til hans arbejdsstation, mens de tydeligvis er i live, fortæller han: “Nogle overlever så længe, at de når til haleskæreren, maveudriveren, hudaftageren…”
“De dør” siger Moreno, “Stykke for stykke”.
0

Mange stopper i landbruget, fordi de ikke kan holde dyrenes forhold ud. Her taler to tidligere arbejdere i landbruget ud:
“Jeg har set en so, der havde jokket på en smågris. Den lille gris havde åbent benbrud. Den var kold og bange, og heller ikke der blev den behandlet humant. Man bliver bedt om at tage dem i bagbenene og derefter svinge dem i gulvet, hvorved man knuser kraniet på dem, og DET foregår alle steder. Dyrene får ikke lov til at være dyr. De fungerer nærmest som en slags fødemaskine for bønderne. Jeg kan fortælle om mange uhyrligheder fra bare én stald. At arbejde med disse ting nedbrød mig så meget psykisk og fysisk, at jeg aldrig kan besøge en svinefabrik igen.” – Lasse (Tidligere landmand)
Landbruget har i årtier forsøgt at fortælle, at de dyr der opdrættes til kød lever gode og lykkelige liv. Dette eventyr kunne ikke være fjernere fra virkeligheden. cow-being-shot1

I 2003 sagde leder for svineavlerne, Orla Grøn pedersen, bl.a. “Nu skal der ryddes op. Vi forventer, at problemet med alvorlige skuldersår er løst i alle besætninger om maksimalt tre måneder”
Skuldersår forekommer stadig i dag. Et forskningsprojekt fra Foulum Forsøgsstation viste i 2008 skuldersår i 100 % af de danske svinebesætninger.
skuldersår

Spis mindre kød!
eller drop det helt… – bidrag hvor du kan – med hvad du kan – til en bedre verden for vores dyr, miljø og medmennesker (og din egen og families sundhed)!
indadsfdsfdex
Af verdens samlede kornhøst bruges 1,01 milliarder tons til at fodre mennesker og 760 millioner ton af høsten går til at fodre dyr, som mennesker opdrætter for kød, mælk og æg. Den mængde foder, som vi giver dyr, kunne dække verdens fødevaremangel 14 gange. Læs mere her!
hunger
Forbruget er langt højere end det udskældte biobrændstof – kun 100 millioner ton korn bruges til biobrændstof.
60 % af verdens korn bliver fodret til landbrugsdyr – samtidig har 925 millioner mennesker ikke nok at spise: det er 925.000.000 mennesker som ikke har nok at spise!
Ending-World-Hunger
7 kg korn kan fodres til en ko, slagtes og derefter spises af et menneske, hvilket kun giver 1/3 af det daglige kaloriebehov for en person. Eller de 7 kg korn kan spises direkte af mennesker, hvilket giver nok kalorier til 10 mennesker, en dag (Anima).

1-vegan-meal
Vidste du at kødspisning bidrager med flere drivhusgasser end al trafik tilsammen?
For de fleste fremkalder global opvarmning et billede af osende biler. Men alle verdens biler, fly og både er faktisk ikke den største trussel mod vores planet. Den værste forurening skyldes ikke transport, men produktionen af animalske fødevarer som kød, mælk og æg. En veganer kan faktisk tænde for vandet i sin bruser og lade vandet løbe 24 timer i døgnet året rundt og stadig ikke være skyld i det samme vandspild som en person, der forbruger animalske produkter.
vcbZrphLCKiklJj-556x313-noPad
Gør hvad du kan – der hvor du kan! – for at forbedre dyremishandling samt de konsekvenser det har for vores klode og vores medmennesker som sulter ihjel.
Du kan bestille gratis ”Vegetarisk starter kit” – sms vsk til 1204 – så sender Anima straks et vegetarisk starter kit med alt du har brug for at vide for at spise grønnere.

imagadsfadses
Husk at DU kan gøre en forskel – så kom godt i gang
Start f.eks. med at spise vegetarisk én dag om ugen!
Ved at have en vegetarisk dag om ugen, får du muligheden for at prøve nye produkter og opskrifter. Tilføj langsomt flere dage. Prøv vegetariske alternativer.. der findes vegetariske alternativer til hamburgere, pølser, fars, pålæg og meget mere – find dem i din lokale helsekostbutik eller i dit supermarked.

10500242_10152506324075359_7333862423686397825_nHer er et billede af lækre burgere jeg lavede med linsebøffer og vegansk ost på. Vegansk ægfri mayonaise, øko ketchup, hjemmelavet pesto, frisk grønt og hjemmebagt brød (se opskrifter)

Anima forslår at det vigtigste først og fremmest er at droppe at spise kylling!
“Over 75 % af alle dyr som dræbes i landbruget, er slagtekyllinger. Det skyldes, at dyrene er så små, at ét dyrs kød ofte kun er et enkelt måltid. Derfor koster det flere dyr livet, når man spiser kyllinger end køer – hvis man skærer ned på sit kødforbrug for dyrenes skyld, bør man derfor starte med at fjerne kyllingekødet. På den måde forhindrer an mest lidesle og død”

Du kan sagtens træne hårdt uden kød! Nogen af verdens bedste atleter er faktisk veganere. Se mere her: veganfitness.net
Se f.eks. om hvorfor Frank Medrane er veganer: http://anima.dk/livsstil/frank-medrano-veganer-med-superstyrke#.U-DACkiHoy4

Screen Shot 2014-01-06 at 2.04.54 PM

Se mit korte indslag om veganske bodybuildere her

Hvis du vælger at fjerne animalske produkter fra din kost, så husk at det handler om at reducere dyrenes lidelse, ikke om at opnå personlig renhed eller være perfekt.
At spise mindre kød i flere år vil reducere mere lidelse end at være veganer i kort tid og herefter stoppe. Så det er vigtigt at foretage bæredygtige forandringer. Hvis du laver undtagelser som at spise kød ved særlige lejligheder, gør du stadig en stor forskel ved at spise vegetarisk resten af tiden Så husk at gøre det i dit eget tempo

Tak fordi du gav dig tid til at læse med her
God dag til dig

*Informationerne er fra Animas brochure “Kødet eller kloden” og “Du kan stoppe dyremishandling”.
Læs mere på Animas hjemmeside

Du kan evt. også læse marts med medfølelse som kort fortæller om fordelene ved at prøve at spise vegansk, både sundhedsmæssigt, miljømæssigt, hungersnød og dyrevelfærd.

Jeg kan også varmt anbefale Leif Varmaks hjemmeside plantemad, som indeholder mange videnskabelige artikler omkring det at spise vegansk fremfor animalsk.

HUSK
indadsfadsfex10364155_536827159776434_3848068841105737770_n
10473401_665008816914248_3147944698236139497_nd0698fbf571182160c2b2dbc56259ec9
10449927_896681933691654_3346283471191517981_n1013224_464517993648818_2070015370_n
DINE VALG GØR EN FORSKEL
– Selvom du mener de er personlige, så påvirker det andres liv på daglig basis – hvad du vælger

Læs evt. også om mit besøg på en malkegård i Aalborg og bliv klogere på køers forhold i denne industri

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s